Zöld

Jó hír! Betiltják a szívószálat, és egyéb egyszer használatos eszközöket!

Még áprilisban jelentette be Anglia, hogy elege van a 8,5 milliárd szívószálból, és egyéb műanyag kacatból, és be fogják tiltani a használatukat. Most az EU csatlakozik a kezdeményezéshez. Szuper lenne, ha most azonnal indulna a betiltás, de ez szerintem eltart pár évig, mire gyakorlati tettek követik az elméletet. De legalább elindul valami. Erre reagálva egy szemfüles magyar édességgyártó máris fejleszti az ehető szívószálat. Hajrá!
Itthon is van kezdeményezés:

Én azt mondom ne augusztustól, hanem mától ne használjunk szívószálat, műanyag poharat, műanyag evőeszközöket. 


Komposztálás

komposztálódás egy olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humusz szerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer.
 A lezajló folyamat a biológiai oxidáció, valamint földlakó élőlények tevékenysége, mely a szerves anyagokat lebontja. A komposztálás a levegő oxigénjével történik, aerob folyamat. A komposztálással keletkező anyagok: széndioxid, valamint ásványi sók, melyek trágyaként használhatók. A folyamat során részben humusz is keletkezik.
Komposztnak nevezzük a komposztálásból származó, szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szerves anyag-tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett. Egyébként más szerves anyag bomlási folyamatokban a bomlástermékek hasonló részét szintén humusznak nevezzük.

Miért jó Nekünk?
Mert, a konyhai maradékok nem kerülnek a kukába, kb. 1 év múlva a paradicsompalánták alá tehetjük a földdé vált komposztot és sokkal több paradicsomunk lesz rajta !

http://www.hulladek-suli.hu/htan/komposzt.htm
Ezt lehet beledobni:
  • konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű (tasakkal is), tojáshéj (összetörve)
  • háztartási hulladékok: kezeletlen papír, pamut rongy (ne nagy mennyiségben)
  • kerti hulladékok: gallyak, falevelek, fű, sövények, bokrok nyírásából származó nyesedékek (ezeket a gyorsabb komposztálódás érdekében érdemes apróra vágni), egyes gyomnövények (amennyiben még nem hoztak magot)
  • egyéb hulladékok: kartonpapír, fa hamu, elhervadt virágok (vágott és cserepes egyaránt, földlabdástól), megunt növények
  • növényevő állatok ürüléke (javasolt szénával vagy hasonlóval jól elkeverni, illetve vastagabb növényi réteg alá elhelyezni a szagok elkerülése végett)Ezt NE dobjuk bele:
  • dió- és a (vad)gesztenyefák levelei, fenyők tűlevelei (2-3 év szükséges a növekedésgátló, illetve a savas tartalmuk lebomlásához, de néhány levél vagy ág nem okoz gondot)
  • beteg (gombás, fertőzött) növényi részek (ezeket el kell égetni), gyomnövények magvai (3-4 év szükséges az ártalmatlanításukhoz, de gyakran magas hőfokon sem bomlanak el), javallott nagy (minimum 5 m3)-es halom közepére (mélyre) rakni, hogy a szokásosnál nagyobb hőmérséklet ártalmatlanítsa
  • húsevő állatok ürüléke
  • állati tetemek
  • csont, hús, főtt ételek maradékaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...