konyha

Csak kipróbált receptek!



Epres tiramisu
Vasárnap,pláne pünkösdkor abból sütök, ami a spájzban ,kertben, hűtőben van. Nincs nyitva a Lidl. Egy nagy zacskó háztartási keksz figyel a spájzban, a hűtőben van tartalék tejszín és mascarpone, a kertben pedig mosolyog sok szép eper. És még a sütőt sem kell bekapcsolni. 
Hozzávalók: 50 db. négyzet alakú háztartási keksz, 1 dl tejbe 1 mokkáskanál nescafé, 200 ml tejszín, habfix, 25 dkg-os mascarpone, 2 evőkanál cukor, kb. 500g friss eper. 
A tejszínt a cukorral, habfixszel kemény habbá kevertem, bele a mascarpone, azzal is habosítottam. Az epret alapos mosás után apróra vagdostam. Bele a fehér habba. A kekszet egy pillanatra a kávéba mártottam, majd tettem a kerámia edénybe. Pont egy 5x5 -ös négyzet lett. Tetejére a fál adag epres hab. Elsimítottam, tetejére kakaót szórta, aztán jött ugyanaz ismét, néhány formás eperrel és mentával díszítettem. Be a hűtőbe néhány órára, aztán a családot erőszakkal visszatartani, hogy ne egyszerre egyék meg mindet!








...........................................................................................................................................................
Szilveszteri csőben sült hotdog

    A neten egy gyors videóban láttam az ötletet, aminek a lényege, hogy leveles tésztába csomagolom a hotdog hozzávalókat. 
A leveles tésztát téglalap formára nyújtom, hat db virslit a közepére helyezek szép sorban. Megkenem vastagon mustárral, ráhelyezek korábban megpárolt lila hagymát, erre bőségesen sajtlapokat, majd a végén szeletelt savanyú uborkát. A tésztán mindkét oldalon ferde bevágásokat csináltam, majd felváltva a két oldalról egymásra hajtogattam kicsit ferdén, hogy fedje a rakás tölteléket. A két végét is behajtogattam, megkentem a tetejét tojással, megszórtam magokkal és betoltam a sütőbe 200 fokon kb. 20 percre, ill. amikor már elég piros volt a teteje. 





ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Lecsó!!!

A világ legegyszerűbb étele, amit bárki el tud készíteni : a lecsó. Nagyon sok variációja lehet, és van olyan változata, ami még egy igazi gurmandot is elvarázsol (lásd: Lecsó c. rajzfilm).
Szezonban a legolcsóbb, és leggyorsabb. Ennyi dicséret szerintem elég. Ja, és egy szuper előny, el lehet rakni télire! Tegnap ezt tettem.
Lecsó télire:

Végy egy papírzsebkendőt, 4-5 nagy hagymát.😂 A legnagyobb fazekamba könnyesre vagdostam a sok-sok hagymát. Sok paprika, fele paradicsom, só, kész. Hipp-hopp megfő, üvegbe vele, dunszt, és jöhetnek a zimankós napok. Mi a lecsóval átvészeljük.


ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Cukkinis-körtés csatni( chutney)

Néhány éve készítek csatnikat, husik mellé önnállóan köret nélkül, de körethez is passzol. Ez azért szuper, mert bármilyen zöldséget, gyümölcsöt lehet meg lehet főzni a sok dínsztelt vöröshagymára. Hasonló, mintha lecsót főznénk. Olajon jó sok hagymát párolok, nem baj ha nagyobb darabra van szeletelve. Aztán a feldarabolt zöldséget dobom rá,akár cukkinit, paprikát, paradicsomot, tököt, lilahagymát....bármit lehet. Végül bármilyen darabolt gyümölcsöt. Fűszerezzük sóval, borssal, és egy kis cukorral. Lehet bele rakni mazsolát, fahéjat, zöldfűszereket, de van aki enyhe ecetesen szereti. Miután jól összefőztük,forrón kis üvegekbe rakjuk, és alaposan betakarva dunsztolva megvárjuk amíg lassan kihül. Akár több évig is tartós marad. 

















oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Almás desszert


forrás:gasztroangyal
Ez az almás desszert azért csodálatos, mert nagyon egyszerű, gyakorlatilag mindig van a konyhában hozzávaló, tehát bármikor el tudom készíteni, és gyors! A gasztroangyal műsorban láttam, azóta többször csináltam.

Almás desszert
Hozzávalók:2 tojás
2 evőkanál cukor
1 csésze tej (kb.: 2 dl)
2 csésze liszt (kb.: 3-3,5 dl)
ízlés szerint reszelt citromhéj
1/2 csomag sütőpor
2 db alma
olaj vagy zsír a sütéshez


ElkészítésA tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral és a tejjel. Hozzáadjuk a sütőporral és a reszelt citromhéjjal elkevert lisztet, és csomómentesre keverjük a masszát. Ezután óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk  a tojásfehérjék felvert habját is. A végén  piskótatésztához hasonló állagú tésztát kapunk. Az almákat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd a darabokat egyenként a masszába forgatjuk. Bőséges mennyiségű zsírt vagy olajat hevítünk, majd evőkanálnyi adagokat teszünk bele az almás-tésztás masszából úgy, hogy minden egyes kanálba kerüljön 1 almadarab. Mindkét oldalát kisütjük. Porcukorral tálaljuk.
 (gasztroangyal oldalról.
)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...