2017. május 1., hétfő

Könyv: Nemere István: A Hunyadiak kora - A 15. század eseményei

  Nemere István rengeteg könyvet írt. Megnéztem a netet. Több, mint 600(!) műve jelent meg, jó néhány nem a saját neve alatt. Elképesztő mennyiség! 1974-2016 között írt könyveit ha heti egy darabbal számolom, akkor 12,5 évig csak Nemere művet olvasnék. 😃 ! Szép kihívás lenne! 20 éve olvastam néhány krimit, kalandregényt tőle. Meglepetésemre a magyar történelemről is született néhány könyve.


  A magyar történelemről kifejtett mondanivalóját sorozatba szedte. Véletlenül akadtam a IV. részre, ami a 15. századi Magyarországot mutatja be. Nagy Lajos utódjától, Zsigmondtól indul a kötet és Hunyadi Mátyás halálával ér véget.

  Nem regény, és nem is unalmas történelmi elemzés. A kettő között van valahol. Az akkori eseményeket a mai kor nyelvezetével, szóhasználataival meséli, hogy élvezettel olvassuk annak ellenére, hogy dialógusoktól mentes a könyv. Gördülékeny, könnyen olvasható, még a fiatal korosztálynak is. A bizonytalan eseményeknél, ahol nem pontosan ismerjük a valóságot, több lehetséges igazságot is megjelenít a források elemzésével és idézésével. Nem egyszer beleszövi saját véleményét is, nem takargatva annak negatív kicsengését sem. Sok olyan eseményre, momentumra felhívja a figyelmet, ami kimaradt a történelemkönyvekből, holott ott lenne a helyük.


A 600 könyv listája itt található. 😊





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...