2017. január 13., péntek

KÖNYV : Dénes Zsófia : Élet helyett órák

2017.01.12

  Tegnap este fejeztem be Dénes Zsófia: Élet helyett órák című könyvét. Dénes Zsófia néhány hónapig Ady Endre mennyasszonya volt, majd miután felbontották jegyességüket olyan barátság maradt közöttük Ady haláláig, ami igen ritka.



 A könyv alapján úgy érzem a kapcsolat minőségének megtartása nagyrészt Dénes Zsófia rajongásán, odaadásán, intelligenciáján és hatalmas tűrőképességén múlott. Regényszerűen meséli el kapcsolatukat, ismeretségük kezdetétől Ady haláláig. Jól megismerhető belőle Ady lélek-, és egészségromboló életmódja, családjához fűződő kapcsolata, szokásai, temperamentuma. Dénes Zsófia őszintén leírja Ady és a környezetében élők tivornyáit, betegségeit, jó és rossz jellemrajzát. Meglepően őszinte azokban a fejezetekben is amikor Lédához és Csinszkához fűződő kapcsolatát irja meg.
     Dénes Zsófia 102 évig taró élete kalandosnak tűnik. Írt még ezen a könyvön kívül néhány másikat, ha tudok még beszerzek belőle néhányat, mert nagyon választékos, gördülékeny stílusban írt, élvezet volt olvasni.


(wikipédiáról) :    Dénes Zsófia Élete:Dénes Zsigmond és Altschul Ilona lánya. 1903-ban érettségizett, majd a Budapesti Tudományegyetemen irodalmi és művészettörténeti tanulmányokat folytatott. 1906. október 15-én Budapesten, a VII. kerületben hozzáment Morzsányi Győző bankhivatalnokhoz, Bohátsch Nándor és Greisz Laura fiához. 1912-től a Pesti Napló, majd a Világ párizsi tudósítója volt. Balázs Béla révén 1913 őszén megismerkedett Ady Endrével, akinek rövid ideig menyasszonya, majd élete végéig barátja volt. Ady feleségül akarta venni, de Zsófia anyja ezt nem nézte jó szemmel, és megakadályozta a házasságkötést. 1916. április 29-én anyja egyetértésével Budapesten hozzáment a török szultán egyik miniszterének (magyarosan Kozma Miklós pasa) orvos fiához Kozma Koz bejhez,és ezután vele Svájcban, Németországban majd Ausztriában élt.1918-ban Szabó Ervin által bekapcsolódott a forradalmi propagandamunkába a Vörös Ujság szerkesztőjeként. 1919-ben a Magyarországi Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe emigrált, ahol a Bécsi Magyar Újság című baloldali politikai napilap munkatársa lett. Férje halála után 1925-ben tért haza és 1928. december 24-én Budapesten, a VII. kerületben házasságot kötött Nagy Andor újságíróval, Grosz Dávid és Asztalos Etelka fiával. Az Esti Kurír és a Reggel című lapokban publikálta egyéni riportjait és 1934 és 1936 között az Ünnep című irodalmi lap szerkesztője volt. 1937-től írásaiból élt, amelynek élményanyaga Adyhoz fűződő kapcsolata volt.Nyolcvanéves korában férjhez ment a nála harminc évvel fiatalabb Szalatnyay József festőművészhez, akivel még több mint két évtizedig élt boldogan, 1987. január 23-án halt meg 102 éves korában. Haláláról beszámolt a Népszabadság. 1987. február 6-án temették el a Farkasréti temetőben, a 48-as parcellában.
Dénes Zsófia Művei :
  • A láthatatlan kendő (kisregény, Budapest, 1932)
  • Élet helyett órák (visszaemlékezések, Budapest, 1935)
  • Az ismeretlen Ady (Ady Lajosné nevével, Budapest, 1942)
  • Akkor a hársak épp szerettek (visszaemlékezések, Budapest, 1957)
  • Zrínyi Ilona (életrajzi regény, Budapest, 1959)
  • Egyszeri kaland (önéletrajzi regény, Budapest, 1964)
  • Gyalog a baloldalon (önéletrajzi regény, Budapest, 1965)
  • Párizsi körhinta (önéletrajzi regény, Budapest, 1966)
  • Szivárvány (visszaemlékezések, 1970)
  • Úgy, ahogy volt (visszaemlékezések, 1974)
  • Tegnapi újművészek (visszaemlékezések, Budapest, 1974)
  • El ne lopd a léniát (visszaemlékezések, Budapest, 1978)
  • Szivárvány Pesttől Párizsig (visszaemlékezések, Budapest, 1979)
  • Élet helyett órák - Talán Hellász küldött (visszaemlékezések, dokumentumok, Budapest, 1980)
  • Ami a százból kimaradt (tárcák, cikkek, Budapest, 1985).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...