2017. május 1., hétfő

Film: A szépség és a szörnyeteg

 Április 30-án,pénteken a Sugár Moziünnepen voltam a nagyobbik leányzóval, és barátnőjével moziban. A szépség és a szörnyeteg legújabb változatát néztük. Pontosabban az 1991-es eredeti Walt Disney rajzfilm élő szereplős változatát. 

A filmben is azok a dalok hangoznak el, mint az eredeti rajzfilmben, dalra fakad mindenki. Teljesen musical élményem volt. Már majdnem giccses érzésbe csapott át, de aztán éppen időben befejezték a dalt és folytatódott a cselekmény tovább. Nagyon látványos volt, pörgős amikor az események már a kastélyban történtek. Érzelmes, romantikus, könnyezős történet. Két óra kikapcsolódás nem csak a kiskamasz lányoknak! 😂
CselekményAz 1700-as évek Franciaországában egy ifjú herceget szörnyű átokkal sújtanak: egy hideg téli estén, amikor nem hajlandó befogadni egy vén koldusasszonyt a palotájába megmelegedni, az öregasszony, felfedvén valódi alakját, egy varázslatos tündérré változik, és a herceget arrogáns viselkedéséért rémséges szörnyeteggé varázsolja, a kastély lakóit pedig különböző berendezési tárgyakká. A királyság létezésének emlékét kitörli az emberek fejéből, a hercegnek pedig ultimátumot ad egy varázserejű rózsa képében: ha képes lesz tiszta szívből megszeretni valakit, és elnyerni cserébe annak a valakinek a szeretetét, mielőtt az utolsó rózsaszirom lehull, akkor megtörik az átok, ha viszont nem, akkor mindörökre szörnyeteg marad.
Évekkel később egy kicsiny francia faluban megismerkedünk Belle-el, egy művelt, gyönyörű fiatal hölgyel, akit a falubéli emberek különcnek tartanak, bibliofilikus természete miatt. Az egykori háborús hős, Gaston folyamatosan üldözi őt a szerelmével, de Belle rendre elutasítja őt. Belle zenedoboz-készítő apjával, Maurice-szal él együtt, aki túlféltően neveli Belle-t az édesanyja tragikus halála óta. Amikor egy nap Maurice elindul a városba, hogy eladja zenedobozait, eltéved az erdőben, és egy ősrégi, ódon kastélyban keres menedéket, ahol azonban a vár zord ura elfogja és bebörtönzi őt. Mikor Belle szintén a kastélyba téved az apja keresése közben, rátalál Maurice-ra, ám a vár ura (a szörnyeteggé változott herceg) nem hajlandó elengedni őt, csak, ha Belle itt marad az apja helyett fogolynak. A lány végül nagy nehezen belegyezik a dologba.
Belle szép lassan megismerkedik a kastély lakóival és annak történetével is. Rájön, hogy a szörny egy rettentő átok áldozata, illetve megtudja, hogy arrogáns, önző természete az édesapja szigorú nevelése miatt van, és hogy az édesanyját még kisfiúként elvesztette. Ettől fogva másképp tekint a szörnyre, és szimpatizálni kezd vele. Ő segít Belle-nek kideríteni, mi történt a lány édesanyjával, egy varázslatos könyv segítségével, melyet még a tündértől kapott: ezáltal megtudhatjuk, hogy Belle gyerekkorában Párizsban élt a szüleivel, ám az édesanyja meghalt pestisben. A szörny segít feldolgozni Belle-nek e tragédiát, amely által ő maga is jobb emberré válik: ajándékoz neki egy hatalmas könyvtárat, a lány segítségével megtanul olvasni, sőt még egy romantikus vacsorára és táncra is meghívja. A szörny már biztos benne, hogy szerelmet érez Belle iránt, és a lány sem tekint már rá közömbösen, ám ő még bizonytalan az érzéseivel, amiért még mindig fogoly a kastélyban.
Ezalatt Maurice a falubeliektől kér segítséget Belle kiszabadítására. Gaston vállalkozik rá abban bízva, hogy így elnyerheti a lány szívét, ám, amikor Maurice nem hajlandó beleegyezni, hogy a lányát Gastonhoz adja, a kegyetlen vadász kikötözi Maurice-t az erdőben és sorsára hagyja. Maurice-t egy Agatha nevű falubéli megmenti, majd mikor később visszatér a faluba, ott rájön, hogy Gaston már ellene hangolta a lakosságot, őrültnek nevezvén őt, amiért egy szörnyet emleget, és követeli, hogy zárják elmegyógyintézetbe. Belle a szörnyeteg varázstükrén keresztül értesül az édesapja helyzetéről, és azonnal a faluba siet, hogy segítségére legyen. Magával viszi a tükröt is, hogy ezzel bebizonyítsa a többieknek, hogy Maurice igazat mondott a szörnyről. Gaston ráébred, hogy Belle szerelmes a szörnyetegbe, ezért meggyőzi a falubélieket, hogy a lény veszélyes rájuk, és mindenképp meg kell ölni. A feldühödött lakosság így a kastély felé veszi az útját, a bosszúszomjas Gastonnal az élen.
Mikor odaérnek, váratlan ellentámadásba ütköznek a kastély lakóitól, és időközben Belle is a kastélyba ér, hogy segítsen a barátainak. Gaston szembeszáll a szörnnyel, és eltökélt szándéka, hogy végezzen vele, ami majdnem sikerül is, egészen addig, míg a szörny nem értesül Belle visszatértéről. Szerelme láttán újult erőre kap, és harcba lendül a kegyetlen vadásszal, akinek végül még az életét is megkíméli. Ám Gaston egy óvatlan pillanatban puskát ragad és lelövi a szörnyet, de a kastély párkánya, ahol állt, váratlanul letörik, és őt is a mélybe rántja. A szörnyeteg is meghal, a kastély lakói pedig vele együtt elvesztik emberi tulajdonságukat, és élettelen tárgyakká válnak. A rózsa utolsó szirma lehull, épp azután, hogy Belle könnyek között elismeri a szörnyeteg iránti szerelmét. Ekkor megjelenik Agatha, aki valójában nem más, mint a tündér, aki elátkozta a herceget, és varázserejével életre kelti az ifjút, valódi emberi alakjában. A kastély lakói is visszaváltoznak emberekké, egyúttal a királyság emléke is visszatér, így a falubéliek immár együtt ünnepelnek a kastély lakóival. Belle és a herceg pedig beteljesítik szerelmüket, ahogy együtt táncolnak a palota báltermében, boldogan.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...