2018. október 7., vasárnap

Kari Hotakainen: Az életkereskedő

  Azt hiszem, nem olvastam még finn írótól soha regényt. Ez az első. Jó kezdés. Különös szerkezetű, szokatlan társadalomkritika, meglepő finn mentalitások.















 A könyv ajánlójából: 
"Egy kiégett író téma hiányában meglepő üzletet ajánl Salme Malmikunnasnak, egy apró fonalkereskedés tulajdonosának: hétezer euróért megvásárolja az asszony hosszú életének igaz történetét.A nyugdíjas nő pedig mesélni kezd, és az író elé tár mindent, ahogy ő emlékszik rá: férje, Paavo némaságát, Helena lányának tragédiáját, Maija lánya házasságát, Pekka fia üzleti sikereit. De vajon az író valóban úgy írja meg a történetet, ahogy megállapodtak? És Salme vajon a teljes igazságot mondja el?"
  A regény első részében Salme E./1.személyben mesél az íróval való találkozásairól, férjéhez, gyermekeihez fűződő viszonyáról, múltról, jelenről, az életéről. Humoros, hiteles mondatok az asszonytól. Csípős, nyers beszólások, vélemények, amiket megfogalmaz. Néhol nagyon látványos, képszerű leírások, erős, vitriolos meglátások a létezésről, és az emberek jelleméről. Könnyű olvasni, lehet pergetni az oldalakat. Aztán a szerkezetbe belép a narrációs mesélés. Érdekes látni, hogy Finnországban is könnyen lecsúszhat az ember a társadalom peremére. Szomorú, hogy ott is súlyos "betegség" a státusz-szimbólumok gyűjtögetése, és az életszínvonal mércéje, hogy milyen autóval száguldozok. Erősödik a feszültség olvasás közben, mert több fejezet múlva derül ki, hogy mi is a család tragédiája, és számomra nagyon meglepő volt a megoldás, és a regény befejezése. Ajánlom elolvasásra!
Milyen érdekes az élet! Olvastam az íróról, hogy néhány éve súlyos autó balesetet szenvedett, épp az előtt, hogy Budapestre jött volna népszerűsíteni a regényét. Akkor elhalasztotta az utazást, mert sokáig tartott a rehabilitációja. Aztán 2016. tavaszán eljutott hozzánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...