2018. április 30., hétfő

Nyíregyháza belvárosa és sz állatkert

   Néhány napra elutaztunk Nyíregyházára. Leginkább az állatkert kedvéért. Végignéztük. Nem csalódtunk. Felveszi a versenyt a fővárosival. A város is kellemes hangulatú volt, sokat segített, hogy szuper nyárias időjárást kaptunk.

   Szombat kora délutánra értünk a vonattal Nyíregyházára. Kellemes félórás sétával a belvárosba értünk. Pazar napos idő volt. Izgatott várakozással, (vagy türelmetlen kíváncsisággal-Réka) vettük az irányt az apartman felé. Útközben gyönyörködtünk a parkok virágaiban.



  A lakás kitűnő helyzetű volt. A belváros közepén 1 percre a Korzó üzletközponttól, 2 percre a Kossuth tértől. Bent viszont már nem volt ilyen szuper. Koszos volt, a konyha ragadt a piszoktól, fiókok ki sem lettek ürítve az előző lakó után. Az ágynemű legalább tiszta volt. Sebaj, két éjszakát kibírunk, és a lányokkal inkább röhögtünk a tapasztalt élményeken, nem voltunk lelombozódva. Elindultunk a városba. Este 9-ig nézelődtünk. 
 A nagytemplomtól nem messze egy szimpatikus biciklitároló, ami újrahasznosított kerékszobor is egyben.

 kitűnő, mondhatnám,feldobott hangulatban voltunk!!! 


 Este a belváros: 




 Telihold volt éppen:
 A Kossuth téren mozaikokból kirakva a bolygók.







 Este nyolckor a városi színházban az előadás szünetében pezsgőznek a kultúrrajongók.


 A lányok Krúdy ölében bámulják a csillagokat.

 Szombaton reggel 9 órára már az állatkert bejáratánál álltunk a sorban. Belépő 8500 ft hármunknak. Viszont az egész napunkat ott töltöttük. Keresztül-kasul bejártuk a 30 hektáros területet. Az állatkert honlapjáról nagyon sok érdekes infó megtudható. Kalandozásainkat a Zöld Piramisban kezdtük. Ez egy háromszintes ócenárium és dzsungelház egyben. A klíma igazán autentikus volt, mert az ócenáriumból kiérve megcsapott a meleg, párás levegő. El sem tudom képzelni, hogy Tarzan és Jane annak idején hogy bírtak levegőt venni olyan sokáig az őserdőben.



















 Kiérve az esőerdőből egy papagáj show-ba csöppentünk. 

  










 Aztán szemügyre vettünk annyi állatot, amennyit csak tudtunk.



  




  
  

  




  














Érdekesség a cumifa. Nem láttam még sehol hasonlót. Ez a szülőknek és gyereknek egyaránt öröm, ha hősiesen leszokva a cumiról, vissza lehet térni, és találkozni vele. 




Elszörnyedve bámultunk a kerítésen egy percig is, sajnálkozva a zebra halálán, mire rájöttünk a kissé morbid szemléltetőeszköz lényegére. A keselyűknek ez az étkezőasztaluk. Egy műanyag zebra lyukas hassal.



Tarzan ösvényén eljutottunk a zsiráfok fejmagasságáig.

A kép homályos lett, de élőben káprázatos tolla van a hím fehér pávának.



Inka képek a Dél-Amerika házban.





 Kora délutánra Réka úgy elfáradt, hogy szeretett volna hazamenni. Aztán észrevettük, hogy háromkor lesz a fóka show. Persze azonnal elmúlt az elgyötört állapot. 45 percet várakoztunk a 20 perces előadás miatt. 
 
 












Hétfőn még sétáltunk egyet. Világosban is megnéztük azt, amit addig csak este láttunk.


 A Bethlen és Bercsényi utca sarkán bukkantunk rá erre a különleges fára, aminek neve Császárfa. Egy orosz cár lánya után kapta a latin nevét, Paulownia tomentosa. Eredetileg Kínából származik ez a fajta.








 A Bessenyei tér nappali fényekben. Váci Mihály szobra, a színház, és ismét Krúdy kocsija. 


  Ez a Krúdy szobor kisebb perpatvart indított két város között. Nyíregyháza és Siófok városa is magáénak érzi Krúdy örökségét, és a szobrász megviccelte a két várost. ITT olvasható a háttér.
  Hétfő lévén, a városi múzeum zárva volt.

Nem fért minden a két napba, ezért még vissza kell látogatnunk valamikor ide. Bővebben NYÍREGYHÁZÁRÓL .

Hazafelé a vonatból kitekintve Tokaj hegyalja ezzel a képpel búcsúzott el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...