2019. november 21., csütörtök

Légy jó mindhalálig!

  Móricz Zsigmond 100 éve írta a regényt, amely 1920-ban jelent meg. Nem gyerekregénynek szánta, mégis az egyik legrégebbi iskolai irodalom. Szerintem soha nem gondolta volna, hogy még ma is megkönnyezik történetét gyerekek és felnőttek egyaránt. 

  Móricz saját magáról írta. Nyilas Misi Ő maga. Szegényen bekerült a Debreceni Református Kollégiumba. Szülei nagyon szegények voltak, erőn felül dolgoztak és gyermekeiket kitaníttatták. A kollégiumban történt bántások, megalázások, csalódások valószínűleg saját tapasztalati voltak. Móricz is elkerül Sárospatakra, mint a regény végén Misi. 
 Kocsák Tibor 1991-ben írta meg a musicalt, amely a mai gyerekeknek is érthetővé teszi a történetet. Nem tudom, hogy mennyire kötelező még az iskolákban a regény, de a régiesebb nyelvezet miatt már egyre ritkábban fog lekerülni a könyvespolcokról. 
A darabban szépen énekelt a Misit alakító Maszlag Bálint, a Valkó tanár urat  alakító Zöld Csaba, és Fekete Réka Thália, mint Bella kisasszony. 
A nézőtér tele volt, több iskolai osztály képviseltette magát. Legtöbbet 13-14 évesnek néztem. Tehát a tanárok még érdemesnek tartják a darabot arra, hogy elvigyék diákjaikat. Ha ez sokáig megmarad, akkor Móricz talán odafentről újabb száz évig figyelheti regényének sorsát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...