2017. február 18., szombat

Pillangókisasszony - Erkel Színház

   Február 10-én a nagylányommal, és kolléganőmmel (férje kíséretében) operát néztünk az Erkelben. Nem az első operám, de azt gondolom, hogy az eddigi egyik legszebb élményem, ami színházban ért. Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operáját néztük meg. Az előadás előtt tudtuk meg, hogy a címszerepet betegség miatt egy dél-koreai művész veszi át: Sea Kyung Rim. Azt nem tudom, hogy a magyar operaénekessel milyen élmény lett volna, de hogy a beugró operaénekes fantasztikus volt, az tény. 😊
A történet biztosan sokak által ismert:"B. F. Pinkerton, amerikai tengerészhadnagy, a USS Abraham Lincoln hadihajó parancsnoka egyik nagaszaki tartózkodása alkalmával japán módra házasságot köt egy 15 éves gésával, Cso-cso-szánnal, akit ismerősei Butterflynak, azaz Pillangónak hívnak. Az esküvőt Goro, a kerítő szervezi. Sharpless, amerikai konzul megpróbálja Pinkertont lebeszélni, miután megtudja, hogy a lány igazán hisz a házasságban. A konzul megtudja, hogy Cso-cso-szán a vőlegénye kedvéért áttért a keresztény vallásra, emiatt sohasem térhet vissza saját népének körébe. Pinkerton megtudja, hogy a lány apja egy kegyvesztett szamuráj volt, aki lányát eladta gésának. Az esküvői mulatságot Bonc, a lány nagybátyja zavarja meg, aki kiátkozza, mert áttért a keresztény hitre. A hadnagyot elszólítja a kötelesség és azt ígéri, egy év múlva visszatér, de mivel nem veszi komolyan a házasságot, három évig semmit sem hallat magáról.Szuzuki gyanítja a tengerészhadnagy szándékát, de mikor szóvá teszi úrnőjének, az megpirongatja. Cso-cso-szán bérelt házába megérkezik Sharpless egy levéllel, melyben Pinkerton tudatja, hogy megnősült Amerikában és hamarosan meglátogatja majd új feleségével. Cso-cso-szán, aki nem tud angolul olvasni, a levél láttán fellelkesedik, mivel azt hiszi, a hadnagy visszatér hozzá. A lány lelkesedését látva a konzul nem mondja el az igazságot. Megérkezik Goro, egy új kérővel, Yamadori herceggel. Cso-cso-szán visszautasítja, emlékeztetve a kerítőt, hogy neki már van férje. Goro elmagyarázza neki a japán hagyományt, mely szerint az egyedül hagyott asszony elvált asszonynak számít, mire a lány visszafeleli, hogy ő már amerikai asszony. Sharpless megpróbálja meggyőzni, de sikertelenül. Cso-cso-szán bemutatja a konzulnak Pinkerton kisfiát. Miután a konzul távozik, a távolban ágyúdörgések hallatszanak, amelyek az amerikai USS Abraham Lincoln közeledtét harangozzák be. Cso-cso-szán és Szuzuki virágokkal feldíszítik a házat, majd Cso-cso-szán átvirrasztja az éjszakát férjére várva.
Szuzuki meggyőzi úrnőjét, hogy feküdjön le az átvirrasztott éjszaka után, majd ő várja a tengerészhadnagyot. Pinkerton Sharpless társaságában érkezik és közli Szuzukival, hogy Amerikában megnősült és a szolgálólány segítségét kérik a hír átadására Cso-cso-szánnak. Szuzuki csak azután egyezik bele, miután Sharpless biztosítja őt, hogy Pinkerton felesége gondját viseli majd a gyereknek. Mikor Cso-cso-szán belép a szobába, Kate Pinkertonnal, a hadnagy feleségével találja magát szembe, aki bocsánatért esedezik és megígéri, hogy gondját viseli majd a gyereknek. Cso-cso-szán a híreket apatikus nyugalommal fogadja, ekkor döbben rá, mit tett vele Pinkerton. Látogatóit elküldi, kérve őket, hogy fél óra múlva térjenek vissza a gyerekért. Elbúcsúzik a gyerektől, beköti annak szemét és kezébe egy amerikai zászlót ad. Felveszi apja tőrét és japán módra véget vet életének."
(wikipedia)

 Nagyon érdekes, fájdalmas,szívbemarkoló a történet már olvasva is, de Puccini zenéje, a művészek hangja és játéka olyan sokat ad az előadáshoz, hogy méltán kapott kb. 20 perces vastapsot a végén. A legjobb alakítás egyértelműen a címszereplőt illeti. Nagyon szimpatikus, energikus, mosolygós( az előadás után derült ki). Rajta kívül a Szuzukit játszó Vörös Szilvia előadása és színészi teljesítménye tetszett nagyon. Én alapjáraton sírós típus vagyok. Szoktam színházban is könnyezni. Bevallom nőiesen ez az előadás nagyon kihozta a könnyeimet. Amikor Cso-Cso szan búcsúzik a fiától, az nagyon felkavaró és megható. 😢 Az operaház honlapján 14-es karika van a műsorfüzetben az opera mellett, de a 12 éves lányom megértette az előadást, sőt nagyon élvezte Ő is. 

Itt egy videó, amiben Sea Kyung Rim énekel. Igaz nem az Erkelben, hanem a Las Palmas-i előadáson: 


Máris nézem a következő lehetséges Puccini operát az Erkel műsorán!!!😄

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...