2018. szeptember 23., vasárnap

Színházak éjszakája

        Az idei Színházak éjszakája számunkra rövid életű volt. Sajnos az időjárás nagyon elrontotta a hangulatunkat, és a lelkesedésünket. Már délelőtt szeles, esős időjárás tombolt, és az akkorra tervezett programunkra, az Erdővarázsra is rányomta a bélyegét. 
 
  De még lelkes voltam. A lányoknak hajtottam, hogy jobb idő lesz, és egyébként is megyünk a Pesti Magyar Színházba, az Időfutár főpróbájára. Ott jó meleg vár bennünket.
Mire odaértünk már csak az erkélyen volt szabad hely, ahonnét tökéletesen láttunk. Eszter kitartó Időfutár rajongó, olvasta az eddig megjelent köteteket. A könyv keletkezéséről, történetéről én is hallottam, de nem elég részletesen. Érdekesnek tűnik a Cselekmény A színházi darab zenés változat lesz, és az első kötet eseményeit dolgozza fel. Ennek a főpróbájába tekinthettünk be. A rendező, Tasnádi Csaba tartott az elején egy kis bevezetést, a színészeknek adott instrukciókat, majd néhány jelenetet bemutattak többször ismételve, javítva a hibákat. Felbukkant a színpadon Döbrösi Laura (Félvilág, Aranyélet), Pásztor Ádám, és sok-sok fiatal színész. Zenés, táncos, fiatalos történetben, több idősíkban és helyszínen játszódik a tini történet. Talán majd megnézzük a jövő tavasszal. Szereposztás és egyéb info : ITT .


  A következő főpróba regisztrációnk szerencsés módon szintén ebben a színházban volt, így nem kellett vacognunk a hidegben. Folytassa, Ciceró! Ez a darab címe. Meghatározásként zenés, szatirikus érzékiség van megjelölve. A főpróba első perceiben ki is derült, hogy nem gyerekdarab. No de olyan színházi háttérmunkákat, és titkokat mutattak be, ami érdekessé tette a főpróbát.  Nagyon fiatal rendező, Horváth Illés koordinálta a főpróbát. Pikáns jelenettel kezdődött, majd egy élő zenére megjelenő másnapos embert kellett előadnia először az igazi színésznek, aki Takács Géza volt, majd kértek jelentkezőt a nézők közül. A legbátrabb egy 9 éves kisfiú volt, aki minden lámpaláz nélkül imitálta a másnapos férfit.



  Bemutatkozott a színház hivatalos jeltolmácsa, és elmondta hogyan is működik egy olyan előadás, ahol siket nézők is ülnek. Ezután számomra is újdonságként elhangzott, hogy a vak nézőknek is biztosítanak egy segítőt, aki a néma jeleneteknél saját szavaival leírja mi történik a színpadon, milyen a hangulat, fények, mit csinálnak a színészek, milyen arckifejezésük van, stb. Ezt is kipróbálhatta a 9 éves bátor kisfiú, mint egyedüli jelentkező.
Bízom benne, hogy jövőre jobb idő lesz, és a regisztrációnál nagyobb szerencsém!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...