2019. január 27., vasárnap

Mondjad Atikám! - Vecsi H. Miklós - Pesti Színház

 A 2017-es bemutató József Attila halálának 80. évfordulója alkalmából jött létre. Nem egy szokványosan összeállított est. Egy őszinte monodráma a szeretet hiányáról, és annak következményeiről. Jelenleg is nagy sikerrel fut a darab a Pestiben. 
 
  Bár tanultam én is a gimiben József Attiláról ( úgy 28! Évvel ezelőtt), de ez az előadás teljesen más megvilágításba helyezi számomra az addigi ismereteimet. Igaz, hogy a 28  (hát ez nem is lehet igaz!) évvel ezelőtti tanulmányok már megkoptak, és a mindennapokban szabadidőmben nem a költészetével foglalkozom, hanem olyan apró-cseprő dolgokkal, mint munkahely, gyerek lecke, gimis felvételi, főzés, csekkek, utalás, farsangi jelmez, szendvics hegy gyártás, különórák....., nagy vonalakban emlékeztem az életére. Vecsei H. Miklós, fiatal, tehetséges művészként olyan szövegkönyvet írt az általa felkutatott forrásanyagokból, orvosi dokumentációkból, levelezésekből, amelyből József Attila lelkének fájdalmát mi is teljes mértékben átérezhettük. Nem csak a szöveg volt drámai és őszinte, hanem Vecsei teljes átalakulása és előadása is. Síri csendben hallgatta a közönség az egy felvonásos, egyes szám első személyben, a költő bőrébe belebújva előadott szöveget. Hatalmas munka lehetett összerakni, megírni. És sok munka van a megvalósításában is. A színpad átalakult egy szegényes, autentikus proli szobává, amiben alig van néhány szükséges, kopott, rozsdás, piszkos berendezés. Kályha, mosdótál, kis asztal, lámpa, rácsos ágy elhasznált matraccal. Minden szerepet kap a darabban. Vecsei folyamatosan beszél, ha kell ordít, sír, poénkodik, ugrál, fekszik, dohányzik, tör, tapos, fogát tépi. Kicsit más szemmel láttatja József Attila életét a megszokottól. Nagy hangsúlyt kap a szülő hiány, a szeretetlenség, a meg nem értett szerelmek, a be nem teljesült szexuális vágyak. 
  Lehangoló, szívszorító hangulatú volt végig a darab. Központi eleme volt a betegsége, a depresszió, a meghalni akarás. Kicsit egyoldalú prezentációja az életének. De ez az előadó saját, szubjektív látása a kutatása alapján. Ezután kell elővenni a költő köteteit, és olvasva hozzátenni a saját látásmódunkat. 








  Vecsei nagyon okosan látja a világot, és nagyon szimpatikussá teszi, hogy ezzel nem megelégedve igyekszik átadni másoknak is ezt a szemléletet.  Fiatal kora ellenére nagyon sokoldalú, intelligens, innovatív tevékenységeket művel. Nem elég, hogy tehetséges színész, író, dramaturg,  kitalálta a POKET automatát, a mobilozás ellensúlyozásaként, és az olvasás népszerűsítéséért, fiatalokat tanítgatnak a Sztalker csoportban, remek Nemecsek, a Vígben. A fiatalok és idősebbek is rajonganak érte, és nagyon pozitív számomra, hogy ifjú kora ellenére az igazi értékeket közvetíti és az offline életet reklámozza, okosan kihasználva népszerűségét. Szerepeiről az oldalán lehet olvasni.

fotók: innét és innét.
József Attiláról jó összefoglaló: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...