2019. január 20., vasárnap

Egy angol ápolónő, aki kitalálta a legismertebb detektív figurát: Agatha Christie: ABC Gyilkosságok

   46 évesen már nem ugyanaz az érzés elolvasni egy Agatha Christie krimit, mint tiniként. Ennek ellenére, elkezdem, végigolvasom, izgatott vagyok, és a végén meglepődök. Tehát, akkor mégis tudom élvezni a könyveit? Hát persze, csak nem úgy mint régen!
     







    Annak idején úgy faltam a regényeit, hogy képes voltam két nap alatt elolvasni. Olyan izgalmasnak találtam, hogy utazás, evés, és még tévézés közben is olvastam. Ma már másként látom. Egyszerű leírások, néha kiszámítható dialógusok, és gyakran visszatérő alakok és típusok. Jól leírja a szereplők jellemét, de számomra nem elég árnyaltan, inkább szárazon, tényszerűen. A végén azonban tud meglepetést okozni, ez A. Christie erőssége. Az ABC-gyilkosságok című regényére mindez igaz. Hercule Poirot névtelen levelet kap, amelyben egy gyilkos-jelölt közli, hogy Androver városában gyilkosság fog bekövetkezni. És így lesz. Alice Ascher holtteste mellet egy ABC vasúti menetrendet találnak. Néhány hét múlva az újabb levélben Bexhill van megjelölve, mint helyszín. Sokáig nem találnak semmi nyomot, a sötétben tapogatóznak. Aztán (nem mondom meg hányadik gyilkosság után) a bűnözőnk hibázik. Felpörögnek az események. Egyszerűnek tűnik a megoldás. És akkor Poirot, szokása szerint összehívja a szereplőket és olyan dolgokat tár eléjük, amin mindenki meglepődik. Az olvasó is. Megkerül az igazi gyilkos.
 Agatha Christie nagyon termékeny író volt. Huszonévesen kezdett regényeket írni. A háború alatt ápolónőként dolgozott a kórházban, majd egy gyógyszer-laboratóriumba került. Talán a medicinák hatására megírta első krimijét, amiben a mérgezés kapott szerepet. Kiadására csak néhány év múlva került sor, azután viszont évente adták ki regényeit. 
 
A belga detektív figurát ekkor találta ki, aki sok-sok regényében visszaköszön nekünk. 
   Első férjével megromlott a viszonya, és egy hűtlenség miatti veszekedés után Agatha eltűnt. A regénybe illő események 11 napig tartottak. A rendőrség, család, és mindenki a nyomokat kereste. Aztán egy hotelben megtalálták. Állítólag amnéziával járó idegösszeomlást kapott. Azonban, aki ilyen krimiket ír, arról én simán el tudom képzelni, hogy egy kis bosszú állt a háttérben a férje hűtlensége miatt. El is váltak. A házasságból egyébként egy lánya született. 
  Később újra férjhez ment, egy nála 14 évvel fiatalabb régészhez, akivel sokat utazott. 
 A britek nagyon büszkék rá, a Madame Tussaund múzeumban is megtalálható, Kokoschka pedig le is festette. 86 évesen halt meg, és állítólag Shakespeare és a Biblia után az ő műveit adták ki a legtöbbször. 
Oscar Kokoschka: Agatha Cristie

  Életéről és műveiről részletesebben  ezen az oldalon olvastam. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...