2019. október 30., szerda

Sárvár

  A vasárnapi kéktúrás napunk után megáztattuk fáradt végtagjainkat másnap a híres gyógyfürdőben. Elvánszorogtunk a közeli nevezetességhez, és felfedeztük a medencéket.
 Rengeteg vendég volt az őszi szünetnek köszönhetően. Sok külföldi is volt, vagy horvát vagy szlovén nemzetiségűek feltűnően sokan tartózkodtak a város számos pontján. Az áztatós gyógyvizesbe nem mentünk Réka miatt, de az összes többit kipróbáltuk. A külső medence is szuper volt. A borongós, hűvös idő ellenére nem fáztunk a 34 fokos vízben. Néhány óra múlva bementünk a benti családi pancsolóba. Ez a gyerekeknek igazi paradicsomi hely a sokféle csúszdával, vízi játékkal. A lányokat is alig tudtam rábeszélni a hazaindulásra néhány órányi csúszkálás után. Ezután már nem terveztünk semmit, csak a nagyon passzív pihenést. Az én végtagjaim még mindig sajogtak.
 Kedden már esős idő volt, de ez nem tántorított el attól, hogy a várat és a múzeumot mindenképpen meg kell néznünk. Az interneten olvasottak alapján nem is csalódtam a múzeumban. Nagyon gazdag gyűjteményük van a huszáremlékekből, régi térképekből, és a Nádasdy vár bútor- és tárgygyűjteményéből. Gyönyörűen megmaradtak a mennyezeti freskók, festmények. Több szobán keresztül végigsétálhattunk antik bútorok, és emlékek között. A nevezetes nyomda mása is megtekinthető, amin Sylvester János az első nyomtatott magyar nyelvű Újtestamentumot készítette.














Gazdag kiállítás, azonban kissé hiányolom az interaktív múzeumi szemléletet. Ennek ellenére a gyerekek is élvezték a múzeum kiállításait.

Bár szemerkélt az eső, de elindultunk nézelődni a város egyéb nevezetességei irányába, úgymint, a Szent László király templom, a Városháza, Evangélikus Templom. Sajnos a Városháza harangjátékát nem hallottuk, illetve az eső miatt az Arborétumba sem tudtunk bemenni. Ezt sajnálom, mert dicsérő szavakat olvastam róla.


 Megebédeltünk a közeli Banyatanya étteremben, ahol nagyon kedves volt a pincérnő, és igazán finom falatokat ettünk, hatalmas adagban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...