2018. június 12., kedd

Hillary Jordan: Mudbound - Sárfészek

  1940-es évek Amerikája. A háború utáni évek. Családregény, szerelmi szálak, faji megkülönböztetés, a természet megpróbáltatásai, emberi kapcsolatok.

  Laura már azt gondolja, nem is megy férjhez, amikor megjelenik Henry az életében, egy idősebb, határozott, udvarias férfi. Célratörő, tudja mit akar, ez megtetszik a lánynak, és összeházasodnak. Két lányuk születik. Henry minden vágya, hogy földbirtokos legyen, sikerül is vásárolnia egy farmot.  Váratlan haláleset miatt Henry apja hozzájuk költözik, és Laura nagy bánatára a gyerekekkel együtt a farmon kell együtt élniük. Se áram, se víz, se kultúra, se szórakozás, se kényelmes otthon. Föld, gyapot, eső, rozoga viskó, munka, keménység, piszok, sár. Ebben teltek Laura napjai, csak lányai jelentik neki a vigaszt. Apósával viszonya sosem volt jó, az öreg kegyetlen mindenkivel, csak rosszindulatú megjegyzéseket kap tőle. Férje elvakultan a föld szerelmese.  A birtokon a bérlők között van színes bőrű család is. A nő, mint bába dolgozott a környéken, és Laurához kerül vezetni a háztartást. A faji gyűlölködés mindennapi jelenség volt abban az időben. Amikor váratlanul hazaérkezett Henry öccse, a háborús hős, minden megváltozott. Rajongott érte mindenki, ám meg is változott minden. Felborult a családi élet, és felszínre kerültek a rejtett feszültségek.
 Több szemszögből látjuk az eseményeket, ami fokozza a feszültséget, kicsit várakoztatva az olvasót. A történet érdekes volt, és vártam a következő mozzanatot, de a karaktereket nem éreztem eléggé kidolgozottnak, ezért hiányérzetem volt olvasás közben.  Sajnos elég sok hiba volt a nyomtatásban, ami általában nem szokott zavarni, de a tizedik után már bizony bosszantott egy kicsit. Egy erős közepes olvasmány. A kor társadalmi hangulata miatt érdemes elolvasni.
Majd egyszer a filmváltozatot is megnézem. Talán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...