2018. február 27., kedd

Színház : Shakespeare: Hamlet - Víg Színház

  Tavaly a Színházak Éjszakáján ( szept. 16.) megnéztük a Vígben az Eszenyi által rendezett Hamlet főpróbáját. Nagyon érdekesnek találtam, Eszter pedig egyenesen rajongott érte (gondolom köszönhető ez a jóképű ifj. Vidnyánszky Attilának is 😉). Azóta folyamatosan ostoroz, hogy mikor nézzük meg. Most megnéztük, és lehet, hogy nem utoljára!

     Előre készültem erre a darabra, és feladatként kiadtam Eszternek, hogy keressen rá a neten a Hamletre, és olvassa fel hangosan a történetet, részletesen felvonások szerint. Erre azért volt szükség, mert elég komoly darab, és e nélkül a 13 éves gyerekem nem biztos megérti, mi zajlik a színpadon. Ez valójában felnőtt darab, esetleg gimnazista. Eszter azonban elég olvasott, és nyitott a komolyabb történetekre is, ezért mertem elvinni.
   A karzatra tudtam már csak jegyet venni, telt ház volt. A kezdés előtt Eszenyi kijött a színpadra, és megállt bennem az ütő, mert azt hittem  bejelenti, hogy elmarad az előadás. De nem, azt közölte, hogy az előző napi előadáson Börcsök Enikő lábsérülést szenvedett, de ennek ellenére vállalja a mai fellépést. Így tíz perces csúszással megkezdődött a 3,5 órás mesélés.
Az első felvonás két óráját végig feszült figyelemmel kísértük, nem volt egy perc megállás a színpadon. Modern környezetbe és időbe helyezték át a történetet, és persze az új fordítás alapján (Nádasdy Ádám) írta a szöveget Forgách András. Ennek volt köszönhető, hogy sok helyütt áthallottam a mai politikára vonatkozó célzásokat. Már az Arany fordításra nem emlékszem, de a vándorszínész által elmondott vers, amivel bizonyítja, milyen jó színész, azt tuti nem Arany tette a szövegbe, mert az József Attila : Levegőt! című verse volt.
   A látvány vibráló, állandóan mozgó, dübörgő. A bal oldali vasszerkezet plexi üvegével sokoldalúan kiszolgálja a szereplőket. Ifj. Vidnyánszky Attila olyat művel a színpadon, amit még nem nagyon láttam.  Elhiszem neki, hogy őrült, hogy szeret, hogy gyűlöl, hogy bosszúra szomjas, hogy igaz barát, szerető gyermek, és gonosz unokaöcs. Futott, ugrált, köpött, rugdosott,vízben merítkezett, verekedett, vívott, őrjöngött, nagyot alakított.
Eszenyi ügyesen bevonta a nézőket az előadásba, több alkalommal is. Maximálisan kihasználta a modern kütyük tárházát: mobilteló, kivetítő, video.
Kiemelkedik ifj. Vidnyánszky a teljes mezőnyből. De ennek így is kell lennie, mert az Ő vállán súlyosodik az egész darab. Hegedűs D Géza is jól hozta a beképzelt, öntelt figurát (nem is nagyon kellett játszania). Tetszett még Orosz Ákos Laertes szerepében.  Aránytalannak éreztem a végén a taps mennyiségét, és az Attila munkáját. 3 órát beletett a  darabba és mi csak kb. 10 percig tapsoltuk. Tovább kellett volna.

http://vigszinhaz.hu/program.php?mid=qpzs67yC18z3XE

Rendező: Eszenyi Enikő

magyar szöveg | Forgách András
a színpadi változatot készítette | Forgách András és Vörös Róbert
(19.00 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 22.30. Az előadást 2 részben játsszuk.)
A trónörökös Hamlet apja, a volt király temetésére érkezik haza. Édesanyját friss feleségként, a királlyá előlépett nagybátyja oldalán találja. A gyászból nász lett. Hamlet nem találja a helyét, kérdések, kételyek kínozzák. Kutatni kezd. Hamlet, Horatio, Laertes, Rosencrantz, Guildenstern és Fortinbras. Egy generáció. Fiatalok. Külföldi egyetemen tanulnak, egyszerre lépnek ki az életbe, azonban más-más sors jut nekik. De nemcsak a saját, hanem apáik sorsát is cipelniük kell. Ki, hova, merre jut az úton? Erre a kérdésre is keresi a választ az előadás.
A nagytragédia: a világba vetett emberlét modern lényegét, a totális belső ellentmondást kifejező csalimese.
(Géher István)
A Vígszínház 122 éves történetében ez az első alkalom, hogy műsorra kerül Shakespeare leghíresebb műve.


Polonius Fesztbaum Béla
Laertes Orosz Ákos
Horatio Király Dániel
Rosencrantz Csapó Attila
Guildenstern Zoltán Áron
Sírásó cimborája Venczel Vera
Színész Hajduk Károly
Fortinbras Gilicze Márta
Francisco Szabó Mátyás
Díszlet: ANTAL CSABA      
Jelmez: PUSZTAI JUDIT
Dramaturg: VÖRÖS RÓBERT
Videó: SZÖLLŐSI GÉZA
Zene: MICHAL NOVINSKI
Zenei munkatárs: MESTER DÁVID
Hang: BARTHA MÁRK
Szcenika: JUHÁSZ ZOLTÁN
Világítás: CSONTOS BALÁZS
Vívás-betanítás: BALÁZS LÁSZLÓ, RAVASZ ETELE  
Ügyelő: BALÁZS LÁSZLÓ, D. MUCSI ZOLTÁN, WIESMEYER ERIK
Súgó: GÁL TÜNDE
A zeneszerző munkatársa: SZABÓ G. LÁSZLÓ
A rendező munkatársa: EGYED MÓNIKA








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...