2018. december 7., péntek

Dánia : Élni tudni kell! Meik Wiking: Lykke

  Miért pont egy borostás, jóképű, 40 éves pasi mondja meg nekünk, hogyan legyünk boldogok? Mert Dániában él, és élvezi az életet. Ja, és kutatja is! Meik Wiking 2017-ben írt egy sikeres könyvet, aminek a címe: Hygge - a dán életérzés, ami boldoggá tesz. Ezt a könyvet még nem olvastam. Az új kötete - amit idén adott ki - viszont a kezembe került. A Lykke, a boldogság nyomában. A sorrendet tehát már tartani nem tudom, de a lényeget azért megértettem.
























 Már az első kézbevétel alkalmával nagyon kellemes volt az érzésem a könyvvel kapcsolatban, mert a kemény borító, a vastag könyvlapok, és a fotók, illusztrációk nagyon északi stílust sugalltak. Masszív a könyv, mégis könnyű forgatni, tapintásra is nagyon jó minőségű. Többször utal a szerző első kötetének címére a Hygge életérzésre, amely meghódította a világot. Kellőképpen felcsigázott, azt hiszen azt is be kell szereznem. 

 Most nézzük a lykket. A szerző a dán Boldogságkutató Intézet igazgatója. Úgy bizony, van ilyen. A világ minden országában végeznek kutatásokat az emberekkel kapcsolatban, mennyire elégedettek, milyen a bizalmuk embertársaik felé, hogy befolyásolja a boldogság az egészséget stb... Rögtön a szívembe zártam az írót a könyv elejét olvasva, mert neki is teljes boldogságot nyújt, ha egy forró tea mellett a kedvenc könyvét olvashatja, vagy épp barátaival kávézik Ausztria hegyei között. Ennyi is elég! 
  A könyvben minden olyan területet érint, ami szerinte befolyással lehet a boldogságra. Ez hat tényező: közösségtudat, pénz, egészség, szabadság, bizalom, jóság. Ezeket a tényezőket fejti ki egy-egy fejezetben, alátámasztva a kutatási eredmények adataival. Az élvezetes a könyvben a személyes tapasztalatok elmesélése, esettanulmányok, a humoros vélemények, és a jó tanácsok, ajánlások, amelyekkel a szerző szerint a boldogság útjára léphetünk. Nagyon természetes, környezetkímélő, és emberi a dánok életmódja, és az élethez való viszonya. A könyv soraiból szuperül ki lehet olvasni, milyenek ott a hétköznapok. 
 Nagyon tetszett a közösségtudat fejezetből annak a közösségépítő technikának a bemutatása, amely során több család olyan módon építkezik, hogy kialakítanak egy közös teret, ahol ha lehetséges együtt étkeznek, játszanak, beszélgetnek, segítik egymást. A gyerekek minden házban otthon érezhetik magukat, mert bejárásuk van. Babysitter probléma megoldva. Megosztja velünk a közösség építés módszereit, például kölcsön könyvszekrény kialakításáról. Konkrét tanácsokat ad az egészséges életmóddal kapcsolatban, különös tekintettel a kerékpározásra és a gyaloglásra. Nagy szerepet tulajdonít a közös, szertartásos étkezésekre, az élményszerzésre. Megtudhatjuk, hogy a jólét nem feltétlenül a gazdag emberek kiváltsága. Mi az a sinrin-joku? Mit csinálnak a bhutáni iskolákban az órák előtt? Alkalmazható boldogságtippeket ad, hogyan legyünk jók az emberekkel, hogyan vállaljunk önkéntes munkát, hogyan tegyük boldoggá gyermekeinket, és hogyan kövessük Amelié példáját (lásd: Amelié csodálatos élete c. film).
  Élvezetes volt olvasni. Sok dologban megerősített, és jó néhány újdonságot tanultam, amit igyekszek beépíteni az életünkbe. Nagyon hasznos könyv mindenkinek, minden életkorban!

 Néhány nagyon dán dolog:
1. Andersen




2. hableány

3. vikingek

4. vitorlázás

5. szigetek-Feröer


6. királyság

7. Hamlet

8. kerékpár

9. Tuborg sör 

10. Pissarro 

11. keksz

12. Lego

13. Lars von Trier 

14. Christiánia

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...