2018. december 15., szombat

"Megtörténhet bármi, hogyha hagyod..."Varázslatos dadus - Mary Poppins - Madách Színház

  Egy újabb élményünk a színházi világban, amely elkápráztatott gyereket és felnőttet egyaránt. A Madách Színházban általában nagyon jó előadások születnek. A Mary Poppins azonban káprázatos. Valódi mesevilágban varázslatos pillanatok leptek meg bennünket.

 Hatalmas díszlet-rendszert varázsoltak a színpadra, mivel gyakran váltották egymást a jelenetek. Gyönyörűen kivitelezett és rafináltan mozgathatóvá szerkesztett berendezések és jelmezek láthatóak. Elénk varázsolták a Banks család házát, nappaliját, a gyerekek szobáját, a dada szobáját, a konyhát, a bankot, a kéményeket, a parkot és az édességboltot. Elkápráztatták a közönséget a nagyszerű tánc betétek, a dalokról nem is beszélve. 


  Olyan akrobatikákat csempésztek az előadásba, mint a falon mászó Bert, a közönség fölött repdeső Mary Poppins, a kémények között ugráló táncosok, és a dada csodatáskája, amiből elő tudott húzni egy egész szobaberendezést. Valójában a Disney film lett átültetve a színpadra, de mégis varázslatosabb, élőbb volt, mint a klasszikus alkotás. 
Érdekességég az 1964-es filmről, hogy  alapjául Pamela Lyndon Travers: A csudálatos Mary című könyve szolgált.
A történet vászonra vitele nem volt egyszerű, mivel az ausztrál írónő hallani sem akart a filmváltozatról. Walt Disney hosszú évek során tudta csak meggyőzni őt arról, hogy a könyv minden lényeges momentuma, minden fontos mondanivalója megmarad, és a film ugyanolyan erővel fog hatni a nézőkre, mint a könyv az olvasókra. Travers nagy nehezen áldását adta a forgatókönyvre, de felügyelte az egész filmezést, állandó kritikákkal ostorozta a stábot, míg végül meglágyulva néhány jelenettől, alább hagyott szigorával.
Disney a legkiválóbb színészekkel, zeneszerzőkkel és díszlettervezőkkel dolgozott együtt, a siker garantált volt. Néhány érdekesség: Julie Andrews, az angol származású, csodálatos hangú énekes-színésznő épp babát várt, mikor Walt Disney szerződtetni akarta. Andrews emiatt nem akarta elfogadni Mary Poppins szerepét, ám Disney ragaszkodott hozzá, azt mondta, ezt a karaktert kizárólag ő formálhatja meg. Inkább megvárta, míg a baba megszületett, és csak utána kezdték el a forgatást. Remek döntés volt, Julie Andrews ezzel a szereppel nyerte meg élete első Oscar-díját.
A kosztümöket Tony Walton tervezte, aki Julie Andrews akkori férje volt.
A Bertet alakító kiváló színész, Dyck Van Dyke volt az örök mókamester a forgatáson, így történhetett, hogy egyszer a szünetben egy öreg embert utánozva, reszketeg lábakkal próbált lelépni a „járdáról”, és ez a jelenet annyira megtetszett Disney-nek, hogy Bert szerepe mellett rögtön Van Dyke-ra osztotta az idős és megkeseredett bankár megformálását is.(forrás).
Polyák Lilla, Sándor Dávid, Szerednyey Béla, Gallusz Niki,Bencze Ilona szereplésével láttuk. Andrew kisasszonyt alakító Sáfár Mónika nagyszerű volt, gonosz jelleme ellenére(vagy tán azért).







Díszlet: Rózsa István .A tervei tökéletesen megvalósultak. forrás:http://www.stagedesign.hu/latvanyter_2013_rozsa_istvan.php












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...