2019. május 30., csütörtök

Botrányos esküvő, pimasz hazugságok! Feydeau: Rövid a póráz - Thália Színház

  Ismét egy Georges Feydeau darab a Tháliában. Úgy tűnik bejött nekik a francia komédiás mai köntösbe bugyolálása. 
 A bolha a fülbe! után ismét beültünk egy vígjátékra. 
 
  Hamvai Kornél védjegye, hogy a régi, jó, 19. századi komédiákat restaurálja mai helyszínre átírva, mai szerepekkel megspékelve, modern szóhasználatot becsempészve. Azt hiszi a naiv néző, hogy egy modern darabot lát. És valóban az, csak a sztori régi.  Azért Feydeau vállát is veregessük meg, mert fontos a jó alapanyag a teátrumban is, nem csak a konyhában!
  A történet röviden: A hisztis popsztár Lucette (Schell Judit), lemond öngyilkosságáról, mert mégis visszatér hozzá eltűnt vőlegénye Fernand (Pindroch Csaba). A csetlő-botló, nőcsábász vőlegény nem meri bevallani, hogy aznap este lesz az esküvője a média hatalom tulajdonosának (Molnár Piroska)  lányával, a fiatal, üde Viviane-el (Tóth Eszter). Bonyolítja a helyzetet, hogy Lucette-nek van egy maffiózó rajongója (Szabó Győző), aki halálosan szerelmes belé, és belép még a képbe egy szerencsétlen, örök optimista zeneszerző (Vida Péter), aki jól tudja irányítani a a váratlanul jött szerencséjét. 
  A két felvonásban rengeteg félreértés, félrehallás, üldözés, lövöldözés, és a nézők által reprezentált röhögés van jelen. Pindroch jól megérdemelten számtalan kínos szituációba keveredik, amit a titkoknak és hazugságoknak köszönhet. Így fordul elő, hogy ruháit leveszti, és belekényszerül, hogy búváröltözetbe bújjon esküvője napján. Vida Péter a tőle megszokott komikus, poénos helyzetek sorát hozza a nézők rekeszizmainak megelégedésére. Gondolom rendezői utasítás volt Szabó Győző és a pszichológus (Fodor Annamária), illetve a manager (Gubás Gabi) játékának eltúlzása, de nekem már sok volt és a ripacs határát súrolta. 
 Összességében egy kellemes, sok nevetéssel fűszerezett estét nyújtott a darab. Az gondolom ez is volt a cél, és hogy ráeszméljen a sok női néző, hogy érdemes rövid pórázon tartania a férjét, ha ne akar hasonló szituációkat magának.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OLVASD EL IS!

Vadászati idény a kultúra mezején, avagy Mágnás Miska a Vígben!

  Azt tudtam, hogy ez a Mágnás Miska nem olyan lesz, mint a 70 évvel ezelőtti filmes változat, amelyben Gábor Miklós olyan jóképű, és olyan...